Sernik Bounty

Składniki:

  • wiórki kokosowe – 150g
  • mleczko kokosowe – 400ml
  • mascarpone – 500g
  • erytrytol – 50g
  • śmietanka 30% – 70ml
  • czekolada gorzka – 50g
  • żelatyna – 15g

Przepis:

  1. Podgrzej na małym ogniu 400ml mleczka kokosowego razem z wiórkami kokosowymi (140g) i odstaw do ostudzenia.
  2. Rozpuść 15g łyżki żelatyny w 2 łyżkach zimnej wody, odczekaj chwilkę aż żelatyna napęcznieje i dodaj 1-2 łyżki gorącej wody; odstaw do ostudzenia.
  3. Ubij mikserem na niskich obrotach 500g mascarpone razem z 30g erytrytolu oraz dodawaj powolutku ostudzoną żelatynę.
  4. Dodaj do tego ostudzone mleczko z wiórkami.
  5. Wylej masę na tortownicę posmarowaną olejem kokosowym.
  6. Włóż ciasto do lodówki na min. 2 godziny.
  7. W tym czasie zrób polewę czekoladową:
    – wlej do garnuszka 70g śmietanki 30%
    – dodaj 50g połamanej czekolady
    – podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia.
  8. Po wystudzeniu polej polewą gotowe ciasto na wierzchu i posyp 10g kokosu.
Sernik Bounty
Sernik Bounty – porcja

Wartości odżywcze w 100g:

  • 310 kcal
  • Białko: 5,2g
  • Tłuszcze: 29,8g
  • Węglowodany: 9.1g