Sernik z owocami i galaretką

Składniki:

  • śmietanka 30% – 300ml
  • twaróg mielony sernikowy – 500ml
  • masło – 50g
  • erytrytol- 50-70g
  • żelatyna – 2 łyżki
  • mąka migdałowa – 60g
  • zmielone orzechy brazylijskie – 100g

Przepis:

  1. Wykonaj spód pod ciasto:
    – zmiksuj 100g orzechów brazylijskich (lub innych)
    – dodaj 60g mąki migdałowej i 50g masła
    – zmieszaj i upiecz krótko w piekarniku przez ok. 5 min w 170 stopniach
  2. Ubij mikserem 300ml śmietanki 30%, dodaj 500g twarogu sernikowego, erytrytol i żelatynę (2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 6 łyżkach gorącej wody)
  3. Wylej masę na upieczony spód
  4. Poukładaj na wierzchu 100g truskawek (lub innych owoców jagodowych)
  5. Wstaw do lodówki.
  6. Wykonaj galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu i po ostudzeniu wylej ją na wierzch ciasta
  7. Włóż z powrotem ciasto do lodówki
Sernik z truskawkami i galaretką

Wartości odżywcze w 100g:

  • 227 kcal
  • Białko: 7,6g
  • Tłuszcze: 19,6g
  • Węglowodany: 5,1g