Włoski mięsny bochenek
Składniki:
- mięso mielone z indyka – 500g
- mozzarella mini w kulkach – 1 paczka (125g)
- śmietana 12% – 1/2 szklanki
- jajko – 1 szt
- zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
- zielone pesto – 1 łyżka
- czarne oliwki – 10 szt
- rukola – 50g
- pomidorki koktajlowe – 70g
- czosnek – 1 ząbek
- sól – 1/2 łyżeczki
- szczypta pieprzu
Przepis:
- Nastaw piekarnik na 175 stopni.
- Do mięsa mielonego dodaj drobno posiekany czosnek, jajko, śmietanę, zioła, sól i pieprz.
- Wymieszaj wszystko z mięsem.
- Mozzarellę w kulkach wymieszaj z pesto i dodaj do masy z mięsem.
- Posmaruj żaroodporną formę oliwą i wyłóż na nią wyrobioną masę.
- Pokrojone oliwki wciśnij w masę.
- Włóż naczynie do piekarnika na ok. 25 minut
- Serwuj mięsny bochenek z rukolą i pomidorkami
Wartości odżywcze w 100g:
- 0kcal
- Białko: 0g
- Tłuszcze: 0g
- Węglowodany: 0g