Keto Sushi

Składniki:

  • ryż konjac – 200 ml
  • pasta Wasabi – ?
  • łosoś wędzony – 100 g
  • awokado – 70 g
  • liście nori House of Asia – 9 g

Składniki na 10 porcji:

  • ryż konjac – 1 opakowanie
  • pasta Wasabi – 2 łyżeczki
  • łosoś wędzony – 100 g
  • awokado – 1/2 szt
  • liście nori House of Asia – 3 szt

Sposób wykonania:

  1. Ryż konjac płuczemy aż do pozbycia się rybiego zapachu, następnie gotujemy krótko (ok. 5 min) w osolonej wodzie; odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia.
  2. Awokado i łososia pokroić w wąskie paseczki.
  3. Liście nori układać pojedynczo na macie bambusowej i delikatnie rozsmarować na nich pastę Wasabi.
  4. Ryż konjac nakładać na liściu zaczynając od samego dołu zostawiając pusty (ok. 2 cm) margines od góry, żeby ryż nie wypływał po zawinięciu.
  5. Na wysokości ok. 2-3 cm od dołu ułożyć wybrane dodatki.
  6. Rolować, dociskając matą jak najściślej.
  7. Powstałą rolkę pokroić na równe kawałki

Z jednego liścia zwykle wychodzi ok. 6 krążków (kawałków), czyli z 3 liści ok. 18 krążków.

Gotowe keto sushi

Gotowe keto sushi

Wartości odżywcze 1 porcji 0g (1 krążek):

  • 0 kcal
  • Białko: 0g
  • Tłuszcze: 0g
  • Węglowodany: 0g

Wartości odżywcze w 100g:

  • 0 kcal
  • Białko: 0g
  • Tłuszcze: 0g
  • Węglowodany: 0g
Tagi: