Chleb wieloziarnisty
Składniki:
- mascarpone – 250g
- mąka migdałowa – 200g
- ser mozzarella (żółta, drobno potarta) – 150g
- sezam – 50g
- jajka – 6szt
- zmielone siemię lniane (mąka z siemienia) – 50g
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- sól – 1 łyżeczka
Przepis:
- Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni.
- Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na 10 minut, by ciasto się związało.
- Do brytfanki lub keksówki wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia, wykładamy ciasto.
- Wstawiamy blaszkę do piekarnika i pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach.
*można zamiast wersji chlebowej zrobić bułeczki odmierzając po 100g każda (bułki pieczemy 30 minut w 180st).
Wartości odżywcze całego chleba:
- 3 400 kcal
- Białko: 146g
- Tłuszcze: 289g
- Węglowodany: 43g
Wartości odżywcze 1 kromki (z całości wychodzi o 20 kromek)
- 170 kcal
- Białko: 7g
- Tłuszcze: 14g
- Węglowodany: 2g