Chleb wieloziarnisty

Składniki:

  • mascarpone – 250g
  • mąka migdałowa – 200g
  • ser mozzarella (żółta, drobno potarta) – 150g
  • sezam – 50g
  • jajka – 6szt
  • zmielone siemię lniane (mąka z siemienia) – 50g
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • sól – 1 łyżeczka

Przepis:

  1. Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni.
  2. Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na 10 minut, by ciasto się związało.
  3. Do brytfanki lub keksówki wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia, wykładamy ciasto.
  4. Wstawiamy blaszkę do piekarnika i pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach.

*można zamiast wersji chlebowej zrobić bułeczki odmierzając po 100g każda (bułki pieczemy 30 minut w 180st).

Chleb wieloziarnisty
Chleb wieloziarnisty

Wartości odżywcze całego chleba:

  • 3 400 kcal
  • Białko: 146g
  • Tłuszcze: 289g
  • Węglowodany: 43g

Wartości odżywcze 1 kromki (z całości wychodzi o 20 kromek)

  • 170 kcal
  • Białko: 7g
  • Tłuszcze: 14g
  • Węglowodany: 2g