Keto Sushi
Składniki:
- ryż konjac – 200 ml
- pasta Wasabi – ?
- łosoś wędzony – 100 g
- awokado – 70 g
- liście nori House of Asia – 9 g
Składniki na 10 porcji:
- ryż konjac – 1 opakowanie
- pasta Wasabi – 2 łyżeczki
- łosoś wędzony – 100 g
- awokado – 1/2 szt
- liście nori House of Asia – 3 szt
Sposób wykonania:
- Ryż konjac płuczemy aż do pozbycia się rybiego zapachu, następnie gotujemy krótko (ok. 5 min) w osolonej wodzie; odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia.
- Awokado i łososia pokroić w wąskie paseczki.
- Liście nori układać pojedynczo na macie bambusowej i delikatnie rozsmarować na nich pastę Wasabi.
- Ryż konjac nakładać na liściu zaczynając od samego dołu zostawiając pusty (ok. 2 cm) margines od góry, żeby ryż nie wypływał po zawinięciu.
- Na wysokości ok. 2-3 cm od dołu ułożyć wybrane dodatki.
- Rolować, dociskając matą jak najściślej.
- Powstałą rolkę pokroić na równe kawałki
Z jednego liścia zwykle wychodzi ok. 6 krążków (kawałków), czyli z 3 liści ok. 18 krążków.
Wartości odżywcze 1 porcji 0g (1 krążek):
- 0 kcal
- Białko: 0g
- Tłuszcze: 0g
- Węglowodany: 0g
Wartości odżywcze w 100g:
- 0 kcal
- Białko: 0g
- Tłuszcze: 0g
- Węglowodany: 0g