Malinowa Chmurka

Składniki:

  • śmietanka 30% – 400ml
  • śmietanka 36% – 200ml
  • erytrytol – 50g
  • żelatyna – 2 łyżki + 6 łyżek wrzącej wody
  • maliny – ok.150g
  • galaretka (najlepiej bez cukru, wtedy dodać 30g erytrytolu)

Przepis:

  1. Ubić śmietankę.
  2. Dodać erytrytol i powoli wlewać rozpuszczoną żelatynę, mieszając masę mikserem na małych obrotach.
  3. Wlać masę do wysmarowanej tłuszczem (np.masłem lub olejem kokosowym) blaszki 24cm.
  4. Przyozdobić malinami.
  5. Włożyć do lodówki na min. 1 godzinę.
  6. Przygotować galaretkę i ostudzić.
  7. Lekko stężałą galaretkę wlewamy na ciasto i ponownie wstawiamy do lodówki.
Malinowa Chmurka
Malinowa Chmurka – porcja

Wartości odżywcze w 100g:

  • 229 kcal
  • Białko: 3,5g
  • Tłuszcze: 22g
  • Węglowodany: 6,7g