Torcik love

Składniki ciasta:

  • mąka migdałowa – 160g
  • mąka kokosowa – 20g
  • babka jajowata – 40g
  • kakao – 40g
  • czekolada gorzka – 100g
  • masło – 200g
  • jaja – 6 szt
  • maliny – 100g
  • erytrytol – 100g
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • soda – 1/2 łyżeczki
  • ocet jabłkowy – 1 łyżeczka

Składniki masy:

  • śmietanka 36% – 200g
  • mascarpone – 200g

Przepis:

  1. Suche składniki wymieszać, dodać jajka, masło (miękkie), ocet jabłkowy.
  2. Masę wyłożyć na blaszkę i piec w 180 stopniach przez ok 35 min
  3. Ubić śmietankę, pod koniec ubijania dodać serek mascarpone oraz erytrytol (opcjonalnie do smaku)
  4. Upieczone ciasto przekroić wzdłuż na 3 blaty, które smarujemy przygotowanym kremem i składamy w tort
  5. Całość dekorujemy malinami (lub innymi owocami jagodowymi) a boki posypujemy rozdrobnionymi orzechami włoskimi

Keto tort
Keto tort
Keto tort – porcja

Wartości odżywcze 1 porcji 89g (1/16 torciku):

  • 327 kcal
  • Białko: 6,7g
  • Tłuszcze: 29,9g
  • Węglowodany: 11,8g

Wartości odżywcze w 100g:

  • 369 kcal
  • Białko: 7,6g
  • Tłuszcze: 33,8g
  • Węglowodany: 13,4g